Geld lenen kost ook geld!

Rentevoet autolening

Rentevoet autolening

Bedraagt het verschil tussen de rentevoet van uw hypothecair krediet en de huidige rentevoet meer dan 0.50% dan kan u dat al een voordeel opleveren van meer dan 500 EUR per jaar. Bij een autolening kan het op een vergelijking van het JKP (lees vergelijken rentevoet autolening) van verschillende aanbieders tot honderden euro per jaar opleveren.

Wat is JKP

Iedere aanbieder van een autolening is wettelijk verplicht het JKP oftewel het Jaarlijks Kosten Percentage te vermelden.

Het JPK drukt de totale kost uit die aan de lening verbonden zijn. Hierbij inbegrepen zijn niet enkel de intresten maar ook andere kosten zoals bijvoorbeeld dossierkosten. Het jaarlijks kostenpercentage wordt uitgedrukt in een percentage. Het JKP is te vergelijken met een intrest op jaarbasis.

In zowel België als Nederland is het vermelden van het JKP in overeenkomsten wettelijk verplicht.

Effectieve rente

Alle aanbieders van leningen hebben een verschillende effectieve rentevoet. Om er zeker van te zijn dat we de goedkoopste lening hebben, moeten we dan ook de effectieve rente met elkaar vergelijken. Dit is voor heel veel mensen een onbegonnen klus vaak alleen al wegens tijdgebrek. Om het makkelijk te maken kunt u hier (link naar simuleren) makkelijk en snel de kosten voor alle aanbieders met elkaar vergelijken.

Effectieve rente versus nominale rente

Bij geld lenen is de effectieve rente gelijk aan de interne-opbrengstvoet. De nominale rente en de interne opbrengstvoet zullen heel vaak verschillen van elkaar. De reden hiervoor is dat bij  financiële producten de rente op een later tijdstip wordt betaald (vaak na minimaal een jaar) en hieraan dan ook kosten aan verbonden zijn.

Aflossingstabel

Net zoals bij een woninglening is het altijd verstandig om een aflossingstabel te vragen waarop  de maandelijkse aflossing van je lening met vast maandelijks bedrag of vaste kapitaalsaflossing wordt vermeld met specificaties: rente per maand, afgelost kapitaal, maandelijkse kosten, etc. Op deze manier heb je altijd een duidelijk overzicht dat je ook best niet te ver weg legt. Want zoals we weten: geld lenen kost geld.