Autoleningen vergelijken

Vergelijk de autolening van 27 banken!

BankDirect online aanvragenMeer informatie
www.belfius.be
KBC autoleningwww.kbc.be
www.crelan.be
Niet beschikbaar
www.ing.be
www.cph.be
www.axabank.be
Niet beschikbaar
Fintro autoleningNiet beschikbaar
www.vdk.be
www.bpost.be
www.elantis-direct.be
www.europabank.be
www.kredietunie.be
www.carrefourfinance.be
Mozzeno autolening
www.dhbbank.be
Santander autoleningwww.santander.be

Wat moet u op letten bij een autolening?

Een autolening aangaan is geen geringe kwestie. U gaat namelijk een langjarige overeenkomst aan met de kredietverstrekker. Aan deze overeenkomst hangen niet alleen de lusten (een zak geld om die mooie wagen aan te kopen), maar ook de lasten. U bent namelijk de verplichting aangegaan om gedurende de afgesproken looptijd het geleende bedrag terug te betalen inclusief een rentevergoeding voor de kredietverstrekker. Het is daarom ook zeer belangrijk om u vooraf goed te laten informeren en zoveel mogelijk te vergelijken wat uw mogelijkheden zijn. AutoleningBelgie.be tracht u hierbij te ondersteunen door allereerst een zo compleet mogelijk overzicht te geven van de actuele rentevoeten van kredietverstrekkers van autoleningen. Ten tweede proberen wij u inzicht te geven in de belangrijkste kenmerken. Op deze manier kunt u een op basis van een gedegen vergelijking de beste keuze maken.

Wat is een autolening?

Een auto kopen is vaak een behoorlijke investering. U kunt de nieuwe wagen kopen met eigen spaargeld of door middel van het afsluiten van een autolening. Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om de aankoop te financieren deels met eigen geld en deels middels een lening.

Een autolening is een bijzondere vorm van een persoonlijke lening. De gekochte auto dient als onderpand voor de lening. Als u niet voldoet aan uw verplichtingen, dan kan de kredietverstrekker de auto invorderen. Omdat wagens vrij courant zijn (lees: gemakkelijk verkoopbaar), zijn kredietverstrekkers vaak bereid om tegen een gunstige rentevoet het gewenste bedrag te financieren. Hierbij geldt hoe jonger de wagen, hoe lager de rentevoet. Kredietverstrekkers hanteren hierbij over het algemeen een leeftijdsgrens van twee jaar aan, maar er zijn ook aanbieders die verder gaan en pas voor tweedehands voertuigen vanaf drie jaar een hogere rentevoet hanteren.

Een autolening is dus een financieringsvorm waarbij u een bedrag leent om een nieuwe of gebruikte auto aan te schaffen. Het geleende bedrag dient binnen een bepaalde (overeengekomen) termijn terugbetaald worden inclusief de rentevergoeding. Met de huidige lage rentevoeten kan het zeker interessant zijn om te lenen voor uw nieuwe auto.

Hoe wordt de rentevoet van een autolening bepaald?

Een verstrekker van een lening vraagt een vergoeding voor het beschikbaar stellen van een som geld. Deze vergoeding wordt de rentevoet of debetrente van een lening genoemd. De hoogte van de rentevoet wordt bepaald aan de hand van een aantal factoren. Wij benoemen hier de belangrijkste factoren die van invloed zijn op de rentevoet van een autolening.

Allereerst vormt de marktrente de basis van een geldlening. Dit is de inkoopprijs van geld voor de kredietverstrekker. De Euribor, het rentetarief waartegen Europese banken elkaar geld lenen, wordt hierbij vaak als maatstaf voor de marktrente gebruikt. Hoe hoger de marktrente, hoe hoger de rentevoet op leningen.

Een tweede belangrijke factor is het wel of niet aanwezig zijn van een onderpand. Wanneer er sprake is van een onderpand, dan heeft de kredietverstrekker namelijk meer zekerheid dan bij een zogenaamd ‘blanco’ krediet. Bij een autolening wordt door de kredietverstrekker een vrij hoge mate van zekerheid toegekend aan het onderpand. Dit uit zich weer in een lagere rente als voor een blanco lening.

Het persoonlijk risicoprofiel van de aanvrager is ons inziens de allerbelangrijkste factor. Hierbij wordt gekeken naar de leeftijd, inkomenssituatie, overige leningen en het kredietverleden. Op basis van hiervan wordt een risicoprofiel samengesteld. In feite wordt de kans berekend dat de lening wordt terugbetaald. Hoe beter het risicoprofiel, hoe lager de rentevoet voor uw autolening.